Remorcă solară

Discutam la un moment dat despre faptul că pentru mașinile electrice, să rămâi fără baterie e un lucru foarte probabil și foarte serios (Pană de curent). De aceea, am făcut un calcul teoretic pentru echiparea unei mașini de intervenție care să fie capabilă să alimenteze la fața locului o mașină rămasă fără curent, la costuri rezonabile, chiar dacă durează mai mult timp.

Opt baterii tip gel AGM solare cu o capacitate de 200Ah, înseamnă o capacitate de 1600Ah, la 12V adică 19,2KWh din care disponibilă doar 80% pentru a preveni deteriorarea acesteia. Asta înseamnă o capacitate de stocare de 15,3KW.

Un invertor cu unda pură de 3000W (putere continuă) are o rata de conversie de 90-95% și transformă la 220V la un maxim de 12Ah.

Încărcătorul de casă Dacia Spring este de 10A, adică 2,3Kw, ceea ce înseamnă că are nevoie de cca 4h pentru a ajunge de la 0 la 30% încărcare (pentru o autonomie de cca 70km), sau 8 ore pentru a utiliza toată capacitatea din baterii (fără ca panourile să încarce deloc) , oferind o autonomie de 130km.

Pentru încărcarea celor opt baterii, e nevoie de 8 panouri solare de 550W care se vor încărca de la 20 la 100% în cca 5h cu soare. Există o firmă care comercializează o remorcă obișnuită echipată cu panouri, baterii care oferă această capacitate (esolar.ro) și care poate fi folosită în acest scop. Mai exact, 8 panouri de 550W, 8 baterii cu o capacitate totala de 19,2 kWh practic îți poate încărca tot Springul in 5 ore si se reincarca la loc in 5 ore de soare. Bineînțeles e o soluție scumpă, costă 10.000euro, dar este o solutie curata si destul de eficientă. Mă îndoiesc că cineva va investi în acemenea remorcă doar pentru a scoate din impas din când în când câte o electrică rămasă în drum, dar cine are nevoie de ea în alte scopuri, o poate folosi și pentru asta.

Calculele totuși sunt utile pentru a configura acest sistem pentru un garaj acasă de ex. (sau carport, cum mai este numit) și dacă îți poți permite investiția, atunci nu doar că ești cu adevărat „green” dar ești și 100% eficient.

PS/ Calculele sunt aproximative, dar corecte în linii mari, suficient pentru a înțelege situația de ansamblu.


Comments

Lasă un comentariu

Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe