Boxe și sunet

Dacia Spring, în versiunea comercializată până acum în România, Comfort Plus, are ca sistem de infotainment unitatea MediaNav Evolution. De fapt, aceasta este denumirea comercială, pentru că unitatea de la Renault are codul LAN5200WR1, lansată prin 2012 și care se regăsește și pe alte modele de la Dacia sau de la Renault. Sunt patru generații de versiuni, cea de pe Spring fiind Evolution 3 (MN3), cea mai recentă fiind 1.0.15.2 (la mine).

Unitatea are toate funcționalitățile de bază, pornind de la radio, muzică pe usb, ipod, bluetooth, auxiliar, navigație offline și chiar Android Auto și Carplay. Mai exact, iată care sunt specificațiile acesteia (sunt în engleză dar suficient de clare).

Una din problemele Daciei Spring este nu unitatea ci calitatea sunetului. Este limitată la 2 canale iar difuzoarele folosite sunt de o calitate mediocră care probabil poate fi ignorată de majoritatea posesorilor dar probabil dureroasă pentru un audiofil. În continuare vom analiza ce se poate face pentru a îmbunătăți acest aspect și instrucțiuni clare despre cum să le facă oricine cu aptitudini de DIY.

Din specificațiile de mai sus, vedem că unitatea suportă 4 canale de 45W iar impendanța difuzoarelor este de 4 ohmi. Procesorul de sunet (DSP) este SAF7741 (Dirana2) de la NXP iar amplificatorul este TDF8546.

Difuzoarele sunt de 10cm. În aceste condiții, rămâne la latitudinea fiecăruia să aleagă de pe piață minim 2 și maxim 4 difuzoare cu care să echipeze mașina în locul celor două originale.

Demontarea unității

Masca este clipsată, se scoate prin tragere, apoi se folosește un torx pentru a desface cele patru șuruburi. Conectorul audio are 12 pini, iar pinoutul este acesta:

Demontarea difuzoarelor față

Difuzoarele față sunt amplasate pe planșa de bord, sub parbriz, în margine stânga/dreapta. Se scoate masca/sita prin folosirea și se desfac șuruburile cu un torx. Sunt prinse în trei șuruburi din care unul este exact sub parbriz într-o poziție foarte îngustă și incomodă.

Atât conectorul original cât și găurile de prindere sunt specifice așa că va trebui să găsiți soluții de adaptare în funcție de ce vreți să montați în loc. Se recomandă să insonorizați și zona de sub difuzoare (cu vatelina de ex) pentru un sunet mai bun.

Difuzoare spate

Nu există cabluri/circuit pentru boxe spate, mașina nu a fost prevăzută cu așa ceva, așa că va trebui să utilizați pinii de left/right rear 1,6,9,10 și să trageți cablu spre uși. Ușile spate se demontează relativ ușor, există spațiu suficient pentru a monta difuzoare, dar e o operațiune mai radicală, fiind necesar decuparea fețelor. Bineînțeles, este opțional dar diferența e semnificativă.

Activarea din soft

Dacă optați și pentru montarea boxelor spate, va trebui să le activați și din soft, să accesați MICOM Manager descris aici și să activați opțiunea Rear Speaker ON.

Această opțiune activează doar interfața, dar nu are semnal audio pe pinii din spate. Pentru a activa și ieșirea audio pe canalele spate, e nevoie să folosiți un tool de diagnoză pentru a schimba parametrii MediaNAv, cel mai comun și practic fiind ddt4all (este un soft gratuit care necesită baza de date Renault – găsiți pe net) și o interfață OBD avansată cum ar fi OBDLink SX (puteți încerca și cu un ELM327 Mini sau KONWEi 902 dar merg mai greu sau deloc).

După scanarea ECU-urilor, la ULC/ECU Configuration se activează opțiunea „Rear Loudspeakers = Fitted” (dacă ați făcut deja din MICOM nu mai e nevoie, e același lucru) și o serie de parametri la:

  • Tuning Parameters, CNF_SOUND3 „Whole Accoustic” sunt 3 opțiuni: normal, soft bass și bass attack, apoi CNF_PACT, CNF_PACT2, CNF_PACT3, CNF_RAD
  • SPVR Parameters, SPVR1, SPVR2, SPVR3
  • SPCX Car Play Parameters, HFSQ_WIDE1, HFSQ_WIDE2, HFSQ_WIDE2, HFSQ_NARROW1, HFSQ_NARROW2, HFSQ_NARROW3, FACETIME1, FACETIME2, FACETIME3, VR_SIRI1, VR_SIRI2, VR_SIRI3.

Pentru un tutorial detaliat, puteți urmări pagina de youtube 44decai https://www.youtube.com/watch?v=giSl5_tnnw4

Sunet de bass

Dacă alegeți să schimbați difuzoarele trebuie să știți că acestea nu rezolvă problema lipsei sunetului de bass. Pentru aceasta, se poate monta un subwoofer auto activ underseat. (sub scaun, spațiu fiind suficient).

Acesta trebuie alimentat din bord, pe circuitul de 12V+ prin contact (pentru a porni și închide o dată cu NavMedia), și să trageți cele 4 fire pentru boxele spate pentru a le conecta la subwoofer.

Concluzii

Aceste modificări clar sunt pentru cei pasionați, care își doresc în mod deosebit un sunet acceptabil. Cu spuneam la început, dacă nu stai mult timp în mașină, dacă sunetul este doar sunet pentru tine, probabil nu are nici un rost să schimb absolut nimic. Pentru ceilalți, cu siguranță au soluții, iar aici sper că au găsit primele informații generale de la care să pornească pentru modificarea/upgrade-ul mașinilor lor.

Spor!


Comments

11 răspunsuri la „Boxe și sunet”

  1. […] Boxe și sunet […]

    Apreciază

  2. Salut, ai dat apa la moara cu postarea ta, nu zic ca e rău doar ca lume multa își personalizează mașina . Își schimba softul vor sa decupeze ușile pt al doilea rand de difuzoare. Întrebarea mea este dacă după ins versiunii noi de soft ai observat îmbunătățiri în acustica sistemului audio, dacă nu putem oare modifica pt a obține sunet mai bun, frecventa mai larga sau un EQ prestat sau personalizabil, nu volum mai mare! . Sunt electronist,am lucrat în dom audio zeci de ani din acest motiv cred ca o corecție de ton aplicata aduce randament mai mare decât găurirea ușii, montarea niște difuzoare, fără sa ii faci incinta cu mat textil burtos. Sistemul fiind LG e suficient de evoluat sa poate face asta, când ai întrat în meniul de servis despre care ai vb ai găsit ceva legat de șist audio?

    Apreciază

    1. Salut Tiberiu, ai dreptate. Intenția a fost pentru a oferi o imagine de ansamblu și cei care caută astfel de informații să înțeleagă mai ușor aceste detalii. Fiecare e responsabil de ceea ce face cu mașina lui.

      După ultimul update de soft, nu am observat o diferență în calitatea audio. Recunosc că nici nu sunt audofil și nu pot face diferența în detaliu. Eu am reglat dinainte egalizatorul la niște valori care oferă un sunet mulțumitor. Pentru mine nu merită efortul și investiția pentru a schimba difuzoarele sau de a monta altele pe spate. Sunt unii însă care au demontat-o complet, antifonat și modificat radical.

      În meniul de service poți doar activa boxe spate și twittere, astea sunt singurele opțiuni și chiar și așa nu e suficient. Ai nevoie de un soft adițional de diagnoză (cum ar fi PyRen) ca să activezi și routarea audio. Fără asta se activează doar interfața vizuală și la diagnoză apare eroare DTC de lipsă conexiune boxe spate.

      Cum nu am încercat personal nu știu dacă funcționează și cât de semnificativ este rezultatul.

      Apreciază

  3. Avatarul lui Szabo Antal
    Szabo Antal

    Au mai apărut ceva detalii legate de „lipsa conexiune boxe spate” ?
    Mulțumesc!

    Apreciază

    1. Am actualizat articolul cu informațiile complete despre activarea boxelor spate, testate, funcționale.

      Apreciază

  4. […] urmat interacțiunea cu sistemul de infotainment, MediaNav. Faptul că suportă CarPlay și Android Auto este extraordinar și îmi rezolvă toate nevoile […]

    Apreciază

  5. La mine, unitatea multimedia este LAN5800WR0

    Apreciază

    1. Da, tot LG Media Nav Evolution 3, dar alta versiune hw, nu cunos diferentele dar o sa ma interesez.

      Apreciază

  6. Salut, As dori sa lansez o intrebare care sper sa nu deranjzeze:
    Din dorinta de a nu face modificari drastice la Spring as dori sa gasesc o alternativa mai simpla de DIY legat de calitatea audio din masina.
    – Exista posibilitatea din MediaNav prin mufa jack sau USB port sa scot audio catre boxe externe( de ex catre boxe PC cu alimentare USB) pentru radio?
    Am facut un test la mufa jack si ma duce catre un AUX output ceea ce nu ma ajuta.

    Mersi

    Apreciază

    1. Nu e posibil, MediaNav nu are decat imput audio. Pentru output, singura optiune este prin firele din spate.

      Apreciază

  7. eu am gasit in targul auto o boxa 2.1 de la EDIFIER (alibaba) SH care este de fapt un mini tub de bass cu 2 sateliti pe care i-am alimentat de la contact cu 12v si semnalul audio e luat de pe fata prin transformator HI-LOw , tras coaxial pana in spate. basul e consistent si chiar deranjant pentru cei din spate. Reglajele le-am facut cu bass la maxim, medii la -2/-3 si inalte dupa plac cam pe la 0. cu siguranta se poate si cu alta boxa activa face modificari . eu sunt multumit fiindca se aude mai normal si nu trage la cantar, nu ocupa spatiu

    Apreciază

Lasă un comentariu

Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe