Unde încărcăm? (în Galați)

Locuiești în Galați sau în împrejurimi? Vrei să vizitezi orașul Galați? Sau ești doar în trecere prin Galați în drumul tău? Află unde și cum îți încarci mașina electrică.

În cele mai multe cazuri, cei care cumpără o mașină electrică locuiesc la casă sau au acces la o priză domestică (parcare, serviciu, etc) destul de ușor. De altfel, este unul din principalele motive pentru care oamenii ezită să cumpere mașini, pentru că locuiesc la bloc iar încărcarea este o problemă critică.

În multe orașe, au început să se construiască locuri de parcare și parcări cu puncte de încărcare, tocmai pentru a veni și în ajutorul acestora dar și pentru cei aflați în tranzit sau turiști.

Orașul Galați cred că se află printre orașele privilegiate din acest punct de vedere, deoarece s-au reconstruit străzi principale care au fost prevăzute și cu parcări cu puncte de încărcare, s-au construit parcări noi cu locuri pentru mașini electrice și s-au accesat fonduri pentru amplasarea de stații de încărcare în oraș. Până la sfârșitul anului (în teorie…în practică, până la sfârșitul anului viitor), orașul Galați va avea în jur de 70 de puncte de încărcare publice. (cunoscute la această dată).

Cel mai mult mă deranjează că deși viitorul sună promițător, nu există în Galați nici un supermarket care să aibă stație de încărcare și nici o stație gratuită. Nu este încurajator deloc pentru actualii sau viitori posesori de mașini electrice.

În perioada următoare, voi verifica și testa personal fiecare stație, deocamdată informațiile de aici provind din alte surse (aplicațiile furnizorilor).

Fie că locuiești în Galați fie că ești în trecere sau vrei să vizitezi zona, iată care sunt opțiunile disponibile.

  • Disponibile
  • 001 ShoppingCity ENELX (1xCCSCombo2, 2xCHAdeMO, 3xType2)
  • 002 ShoppingCity RENOVATIO (2xCCSCombo2, 1xCHAdeMO, 3xType2)
  • 003 APAN Cosbuc EVCONNECT (2xType2)
  • 004 APAN Audi (1xCCSCombo2)
  • 005 Parcare Mazepa (21xType2 sau Schucko?)
  • 007 Union Jack (1xType2)
  • 027 IVAS Renovation(e-charge) (apare doar in PlugSurfing)
  • Private/Cu restricții
  • 006 DAMEN EVCONNECT (2xType2) (doar pentru angajați DAMEN cu access in parcare privată, gratuit)
  • În lucru
  • 008 Str. Stadionului – parcare
  • 009 Parcare Casa de Cultură a Sindicatelor
  • 010 Cartier Ţiglina I, aferent bl.A8
  • 011 Str. Constantin Levaditti – parcare
  • 012 Str. Brăilei – parcare aferentă Danube Star Hotel
  • 013 Str. Domnească nr. 54 (sediul Primariei municipiului Galaţi)
  • 014 Bld. Galaţi, nr. 4c (spalatoria BKO)
  • 015 Bld. Siderurgiştilor parcare aferentă bl.PS2 (Casa Rosie/Alltime/Rondou)
  • 016 Str. Constructorilor, parcare aferenta bl.B4-ARCADA-B1, Tiglina 1
  • 017 Parc Rizer – parcare interioara, str. Bolintineanu
  • 018 Str. Elena Doamna – parcare Zona Grădinei Publice
  • 019 Bld. Brăilei-parcare bl.P2, zona Trei Star
  • 020 Str. Feroviarilor – parcare bl. ANL
  • 021 Str. Cloşca – parcare Parc Corneliu Coposu (fost Parc Closca)
  • 022 Bld. Unirii – parcare Grădina Botanică
  • 023 Casa Roșie EVCONNECT (2xType2)
  • 024 Spitalul de Copii EVCONNECT (2xType2)
  • 025 Piața Energiei EVCONNECT (2xType2)
  • 026 Două Babe EVCONNECT (2xType2)

Stații active

Primele stații construite în Galați au fost la Shopping City, în parcarea singurului mall din Galați. În prezent sunt 2 stații, una de la EnelX (001) 1,39lei și una Renovatio e-Charge (002) 1,45lei. Un plin (de la 15% la 100%, pentru o autonomie de 200km) ar costa cca 32lei sau 34lei.

Au urmat cele de la dealeri, APAN Coșbuc (003) 1,39lei și APAN ieșirea din Galati (004) spre Șendreni . Aici se încarcă doar rapid 1,95lei, adică un cost de cca 45lei.

Apoi s-a construit prima parcare multietajata din Galați, în Mazepa (005), prevăzută cu 21 de locuri de parcare dedicate pentru mașini electrice, la care se plătește de fapt parcarea cu 3lei/oră. Pentru a încărca de la 15% la 100% ar fi nevoie de cca 4ore, deci ar costa cam 12lei o încărcare full. În schimb, de la 1 ianuarie, prețul se mărește de la 3 la 7lei/oră, ajungând la 28lei un plin.

O altă stație comercială a fost adăugată de rețeaua EV-Connect în parcarea de la Șantierul Naval Damen (006), cu două prize, oferită gratuit, dar accesibilă doar angajaților, fiind amplasată în parcarea privată a șantierului (cu barieră și pază).

Tot în regim restricționat este o stație și la un alt dealer IVAS (Skoda, Volkswagen) (027), care e din rețeaua Renovatio e-charge dar nu apare în aplicația lor, ci în alta, Plugsurfing.

Prima locație Horeca din oraș cu stație de încărcare gratuită pentru mașinile electrice a fost instalată la Union Jack Pub (007). Este o priză simplă cu încărcare AC de 7kw.

Stații în curs de execuție

În februarie acest an, Primăria Galați a accesat o finanțare de la Fondul de Mediu și a semnat un contract pentru instalarea a 15 puncte de încărcare rapida, de către Telekom. Conform HCL, cele 15 staţii de reîncarcare vor fi amplasate în diferite zone ale oraşului, după cum urmează: 1. Str. Stadionului – parcare (008), 2. Parcare Casa de Cultură a Sindicatelor (009), 3. Cartier Ţiglina I, aferent bl.A8 (010), 4. Str. Constantin Levaditti – parcare (011), 5. Str. Brăilei – parcare aferentă Danube Star Hotel (012), 6. Str. Domnească nr. 54 (sediul Primariei municipiului Galaţi) (013), 7. Bld. Galaţi, nr. 4c (014), 8. Bld. Siderurgiştilor parcare aferentă bl.PS2 (015), 9. Str. Constructorilor, parcare aferenta bl.B4-ARCADA-B1, Tiglina 1 (016), 10. Parc Rizer – parcare interioara, str. Bolintineanu (017), 11. Str. Elena Doamna – parcare Zona Grădinei Publice (018), 12. Bld. Brăilei-parcare bl.P2, zona Trei Star (019), 13. Str. Feroviarilor – parcare bl. ANL (020), 14. Str. Cloşca – parcare Parc Corneliu Coposu (fost Parc Closca) (021), 15. Bld. Unirii – parcare Grădina Botanică (022).

Acestea vor funcționa cu aplicația NextCharge (de confirmat), prin care veți putea face rezervare. Cel mai probabil, măcar în primul an, acestea vor fi gratuite.

Străzile Siderurgiștilor, 1 Decembrie au intrat în reparație capitală, iar la construcția parcărilor laterale s-au prevăzut și puncte de încarcare. Primaria a anuntat un număr de 20 de puncte amplasate pe străzile aflate în prezent în curs de modernizare: Siderurgiştilor, 1 Decembrie 1918, Traian Vuia, Anghel Saligny şi George Coşbuc. Cel mai probabil acestea vor fi disponibile la tariful EvConnect, adică preț unic 1,29lei/Kw.

Primele amplasate deja sunt în zona Parc Spitalul de Copii/Casa Roșie (023 și 024), General (025), Doua Babe (026).

Toate stațiile pot fi identificate pe platforma PlugShare https://www.plugshare.com și în aplicația PlugShare disponibilă pe Android și iOS. Mai mult de atât, oricine poate contribui, așa că, dacă știți și alt punct de încărcare, adăugați un comentariu aici sau adăugați direct în aplicație.

Ceea ce este important, este „eticheta”, adică necesitatea de a adopta un cod al bunelor maniere când e vorba de accesul la încărcări. Despre asta vom vorbi într-un alt articol, dar pentru moment, recomand să folosiți aplicația PlugShare și să dați Checkin (adică să „anunțați” atunci cînd stația este ocupată).

Așteptăm cât mai multe stații, o cât mai bună colaborare între concetățeni și cât mai mulți turiști în orașul nostru, cărora le spunem Vă așteptăm cu drag!


Comments

6 răspunsuri la „Unde încărcăm? (în Galați)”

  1. 005

    Am verificat și testat încarcarea în parcarea multietajată din Mazepa (005), wallbox-ul este de 22KW și a încărcat Spring cu 5,5kW într-o oră. Se plătește 3lei pe oră, pe baza tichetului de intrare, se achită la un automat care permite doar cu numerar (fără opțiunea card, nu este legat la rețea, trebuie să aveți și bani mărunți – bancnote potrivite). Parcarea este păzită, și suficient de multe locuri disponibile prevăzute cu prize de încărcare.

    Apreciază

  2. Am verificat și încărcarea prizei de la Union Jack, prima locație Horeca din Galați care are un loc de parcare cu o priză de încărcare. Bravos!!!
    Priza e de 16A, încarcă DC cu 7,2kW, trebuie să folosiți propriul cablu type 2.

    Ce e și mai important, e că este gratuită, singura în acest moment în Galați!!!

    Apreciază

  3. […] Unde încărcăm? (în Galați) […]

    Apreciază

  4. […] a treia stație de încărcare rapidă de pe raza orașului Galați după cele două din parcarea Shopping City (de la EnelX și […]

    Apreciază

  5. […] cu AC, o singură dată la un DC. Doar de două ori am încărcat gratuit, restul cu plată. În Galați nu există practic încărcări gratuite, nici un supermarket nu are încărcare pentru mașini […]

    Apreciază

Lasă un comentariu

Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe