Cheia către un viitor electric

Cheia către un viitor electric este chiar, literalmente, cheia noii tale mașini electrice. În acest caz, cheia de la Dacia Spring.

Dacia Spring se livrează cu două chei, una cu telecomandă, iar cealaltă de rezervă fără telecomandă, doar cheia fizică. (deși la un moment dat un utilizator a spus că a primit două chei cu telecomandă, nu a confirmat și nici nu am auzit pe altcineva).

Cheia cu telecomandă are o lamă tip HU136te și un chip tip PCF7961M HITAG AES Chip pe frecventa 433MHz. Dacă doriți chei suplimentare sau înlocuirea uneia pierdute, va trebui să vă adresați reprezentanței Dacia și să cumpărtați atât cheia cu chip-ul nou cât și programarea acesteia pe mașina. Mașina suportă 4 chei maxim, iar costul aproximativ la reprezentanță este de cca 750lei (din auzite).

Însă cum este o cheie care se regăsește și la alte modele, de ex. Dacia Logan 2017+ și Duster (același chip și aceeași lamă) se poate cumpăra și de pe piață la un preț de 150lei (de ex de aici la cheibriceag.ro dar atenție, căutați cu lamela potrivită, găsiți cu lamela potrivită fără chip la 50lei) la care trebuie făcută programarea. Momentan nu știu să facă cineva programarea cheilor pentru Spring, dar cu siguranță vor apare astfel de servicii after-market. Bineînțeles, aceeași cheie o găsiți și în China, pe aliexpress, o cheie standard cu chip costă cca 12$ plus transport. Fără chip, doar carcasa, găsiți pe același site cheibriceag.ro la 50lei. Furnizorul din Oradea de mai sus are și site-ul carcasacheie.ro, cheie simplă fără chip la 50lei și cheie cu chip la 150lei sau le gasiți chiar și pe okazii.ro cu chip sau fără.

Un dezavantaj e că nu e tip briceag, nu poate fi pliată și devine un pic mai incomod de ținut prin buzunare. Din fericire există varianta de cheie cu același chip și lamă și de tip briceag, la o diferență mică de preț, tot pe cheibriceag.ro la 199lei (sau la carcasacheie.ro sau okazii.ro), sau pe aliexpress la cca 23$ plus transport.

Bineînteles, apare aceeași problemă, a programării acestora, pentru moment posibil doar la reprezentanță. Însă există o soluție temporară și anume, mutarea chipul-ului existent într-o carcasă tip briceag.

Adică alegeți și comandați o cheie cu tot cu chip de mai sus și mutați chipul de la cheia originală în cea nouă. Sau, mai ieftin este să comandați doar carcasa cheii, fără chip și să faceți același lucru. Doar carcasa cu lama, pe aliexpress costa DOAR 3$ iar pe la noi am gasit doar pe okazii.ro momentan, practic din aceeasi sursa: China.

IMPORTANT!!! Carcasele de mai sus nu se potrivesc cu chipul de pe cheia originala, e nevoie de ajustari in carcasa de plastic, sa trageti alte conexiuni catre baterie care pica in alta zona decat contactele de pe chip!!!

De asemenea, aceste chei/carcase nu sunt originale, sunt copii și nu au acea sigla Dacia de pe ele.

Pe forumul Dacia Spring Italia, un utilizator a spus că a făcut această operațiune, găsiți aici linkul și un filmuleț postat, iar pe youtube găsiți instrucțiuni care sunt similare de la Duster, aici.

Cheia de rezervă este fără telecomandă, ca atare are funcționalități limitate, de aceea vă recomand să citiți manualul ca să știți ce puteți face și ce nu cu aceasta.


Comments

Lasă un comentariu

Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe